Abonneren  Inloggen

Tentoonstelling Art Nouveau-boeken

22 maart 2019

Huis van het boek viert van 22 maart t/m 23 juni de schoonheid van Art Nouveau-boeken en stelt het werk van drie pioniers centraal. Voor deze tentoonstelling zijn topstukken uit de collecties van Museum Meermanno en de Koninklijke Bibliotheek aangevuld met prachtige boeken en toegepaste grafiek uit verzamelingen van onder meer Universitaire Bibliotheek Leiden en het Koninklijk Huis Archief. 

Zo zijn een door Nieuwenhuis en Lion Cachet gemaakte oorkonde en bijbehorende map, opgediept uit de NRC-archieven, voor het eerst te zien voor het publiek. Het zijn geschenken die NRC-oprichter Henricus Nijgh in 1894 kreeg aangeboden bij het 50-jarig bestaan van de krant.

Huis van het boek
Dit is een tentoonstelling van Huis van het boek, een gezamenlijk initiatief van de Koninklijke Bibliotheek (KB) en Museum Meermanno. De tentoonstelling is samengesteld door Freek Heijbroek, oud-conservator Rijksmuseum, en Kasper van Ommen, medewerker Bijzondere Collecties UB Leiden.

Drie pioniers, verbonden in vriendschap
Gerrit Willem Dijsselhof, Carel Adolph Lion Cachet en Theo Nieuwenhuis hebben - samen met een aantal collega’s die in de tentoonstelling ook aan bod komen - van ca.1890 tot 1910 gezorgd voor de hoogtijdagen van het boek als esthetisch object. De getoonde boeken werden gemaakt met ongekende aandacht voor detail en schoonheid. Te zien zijn o.a. het unieke met de hand ingekleurde exemplaar van Kunst en samenleving van Dijsselhof, de portefeuillekast van Nieuwenhuis met daarin de luxe uitvoering van de Rembrandt-portefeuille van Lion Cachet. Hij maakte deze in 1898 ter gelegenheid van de inhuldiging van prinses Wilhelmina als vorstin.

Naast boeken ook interieurs
De ontwikkeling van deze drie kunstenaars liep enige tijd gelijk op: ze kenden elkaar van de opleiding in Amsterdam en waren vrienden. Kunsthandel E.J. van Wisselingh zette een meubelwerkplaats voor de drie op in Amsterdam. In een tijd van toenemende industrialisatie nam de belangstelling voor ambachten en vakwerk toe. De technieken die het drietal toepaste bij hun boekbanden, gebruikten ze ook in hun interieurdecoratie.

Activiteiten en speciale editie van De Boekenwereld
Op maandag 10 juni is het Wereld Art Nouveau Dag. In de agenda op www.huisvanhetboek.nl staan alle activiteiten, waaronder bijzondere workshops, vermeld. Bij de tentoonstelling verschijnt een speciaal Art Nouveau-nummer van De Boekenwereld (Uitgeverij Vantilt).

Dit is een tentoonstelling van Huis van het boek, een gezamenlijk initiatief van de Koninklijke Bibliotheek (KB) en Museum Meermanno. De tentoonstelling is samengesteld door Freek Heijbroek, oud-conservator Rijksmuseum, en Kasper van Ommen, medewerker Bijzondere Collecties van Universitaire Bibliotheken Leiden, met adviezen van Rens Top van de Koninklijke Bibliotheek.