Abonneren  Inloggen

Papier- en kartonsector lanceert papiercirculair.nl

23 oktober 2020

Met het nieuwe initiatief papiercirculair.nl beantwoorden de Papier Recycling Nederland (PRN) en VNP vragen van ondernemers over duurzame verpakkingen. Zo bieden zij het bedrijfsleven handvatten voor verdere verduurzaming van hun verpakkingen.

Ondernemers verpakken hun producten steeds meer in duurzame verpakkingen: vaak kiezen zij voor papier en karton. Niet gek, want papier en karton zijn de materialen voor een maatschappij waarin afval niet bestaat, aldus de initiatiefnemers Papier Recycling Nederland (PRN) en VNP. Met de groeiende populariteit van papier en karton stijgt ook het aantal vragen over duurzaam gebruik ervan. De website papiercirculair.nl helpt die vragen te beantwoorden.

Recyclability en recycling

Alle partijen uit de papier- en kartonketen dragen bij aan sluiting van de kringloop. Producenten, ontwerpers, brand owners, grafische ondernemers en verpakkingsbedrijven kiezen vorm en materiaal van hun verpakkingen. De samenstelling van het papier en karton bepaalt hoe gemakkelijk de verpakking kan worden gerecycled (recyclability). Consumenten, retailers, gemeenten, inzamelaars en sorteerders zorgen ervoor dat de gebruikte verpakking weer terugkomt bij een papierfabriek. Schoon en droog oudpapier is grondstof voor nieuw papier en karton (recycling).

Duurzaamheidsvragen

De vraag naar papieren en kartonnen verpakkingen neemt toe en daarmee groeit het aantal vragen over duurzaam gebruik ervan. Is een kartonnen verpakking die is voorzien van laminaat recyclebaar? Mag mijn verpakking bij het oudpapier? Met PapierCirculair.nl beantwoorden de VNP en Papier Recycling Nederland (PRN) dergelijke vragen en bieden zij het bedrijfsleven handvatten voor verdere verduurzaming van hun verpakkingen.

PapierCirculair sluit aan op de Scheidingswijzer van PRN en de onlangs door het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) gepresenteerde Recyclecheck voor papier- en kartonverpakkingen. Naast tips & tricks en veelgestelde vragen bevat PapierCirculair.nl praktische informatie over de circulaire economie.