Abonneren  Inloggen

Lenninger papierfabriek stopt productie van Silphie Paper

5 augustus 2021

De papierfabriek in het Duitse Lenningen heeft een nieuwe tegenslag te verwerken. Nadat er in 2018 en 2019 al faillissementen plaatsvonden bij het bedrijf, richtte het zich in eerste instantie op de productie van graspapier op kleinere schaal en vervolgens op de productie van papier op basis van de akkerbouwplant "Silphium perfoliatum", ook wel zonnekroon genoemd. Nu besluit Silphie Paper medio augustus van dit jaar met deze papierproductie te stoppen. Hierdoor zijn 30 medewerkers getroffen.

Productieverhoging niet mogelijk

Dr. Ulrich Scheufelen, adviseur van Silphie Paper, liet een lokale Duitse krant weten dat het grootste probleem ligt in de onzuinige productie op de oude PM 2. Deze stamt uit 1903 en verbruikt aanzienlijk veel energie. Bovendien had Silphie Paper alleen de goedkeuring voor een dagelijkse productie van 20 ton - een te klein volume voor de PM 2. De goedkeuring van de regionale raad van Stuttgart voor een productieverhoging tot 70 ton per dag was nog niet beschikbaar.

OutNature

Na de productiestop van Silphie wil OutNature de vezels, maar ook het papier en de verpakkingen blijven vermarkten. OutNature is een startende dochteronderneming van Europa's grootste retailer en groothandel, de Schwarz Group (Lidl, Kaufland, enz.). Het bedrijf wil andere papierfabrieken van de vezels voorzien.

In Lenningen gaat de fabriek op een ander gebied verder: daar worden voorproducten voor filter- en energieopslagtechnologie gemaakt. Phoenix Non Woven, het bedrijf dat voor deze nieuwe werkzaamheden is opgericht, wordt geleid door Stefan Radlmayr. Hij is tevens de directeur van SilphiePaper GmbH.