Abonneren  Inloggen

FESPA-leden groen bezig

10 september 2021

Een aantal leden van FESPA Nederland komt regelmatig bijeen onder de noemer Industry Innovators. Onlangs sprak de groep voor de tweede keer over duurzaamheid bij print&sign productie. De eerste inventarisatie toonde obstakels en mogelijkheden. Eén van de leden komt met een concreet groen aanbod op de markt.

Het doel van deze duurzaamheids-bijeenkomsten is de ‘innovators’ tot afspraken te laten komen en tot een helder statement te komen richting de print- en signindustrie én de eindgebruikers. De ambitie is om voor 2025 met producten te komen die minder milieubelastend zijn en zorg te dragen voor een (nog) beter afvalbeheersing.

Lijst met alternatieve producten

Het FESPA Nederland-bestuur ondernam pro-actief actie door leveranciers te vragen of ze zelf minder milieubelastende alternatieven konden aandragen voor nu (uit gewoonte) veel gebruikte productsoorten. Dat leidde al tot een interessante lijst met opties. Ook de aanwezige ondernemers kwamen met, soms behoorlijk veel, mogelijkheden. Daarbij werd niet alleen naar het materiaal zelf gekeken, maar kwamen ook productie-elementen aan de orde.

Duurzaam is duurder

Zo gaf een van de ondernemers aan dat in veel gevallen het toepassen van een laminaat totaal overbodig is, dankzij nieuwe print/inkttechnieken. Om er aan toe te voegen dat het vaak klanten zijn die overtuigd moeten worden om een oude gewoonte af te leren. Wat opvallend vaak terugkwam, was dat het bij klanten uiteindelijk om de prijs gaat. Dat blijft een barrière, want in veel gevallen is de duurzame optie nog steeds een duurdere. Een van de aanwezigen kreeg instemmende reacties bij de volgende uitspraak: ‘De inkoper moet bereid zijn meer te betalen om duurzaam te zijn.’

Recycling

In Nederland zijn we al aardig op streek met recyclen. Bij papierrecycling zitten we in de wereldtop. Voor verwerking van, in de signindustrie veel toegepaste, kunststoffen is nog veel te winnen. Ook daar kwamen interessante ideeën naar voren, zoals zorgen voor het aanbrengen van identificatie-elementen in de producten die vaak ook weer opgebouwd zijn uit meer materiaal soorten/lagen. Op die manier kan het materiaal met behulp van camera’s geautomatiseerd verwerkt worden. Dat soort vooruitstrevende gedachten zijn welkom, maar voor de gestelde termijn van 2025 niet kansrijk.

Zelf recycleklaar maken

Eén van de aanwezige ondernemers neemt zelf het heft in handen. Hij biedt aan alles na gebruik weer mee terug te nemen en compleet recycleklaar te maken. Hij zorgt voor grondstof herkenning op de door hen geleverde producten, zodat het na inname op de juiste manier verwerkt en gescheiden kan worden. Dan kan het “afval” weer dienen een grondstof en levert weer geld op. Tegelijk onderscheidt deze ondernemer zich door zijn aanbod de retailer te helpen bij het duurzaamheidsvraagstuk.

Al met al en interessante bijeenkomst die zeker vervolg krijgt en hopelijk leidt tot een groenere profilering van de signproductie.