Abonneren  Inloggen

‘What the hell is going on?’

20 mei 2022

Met deze zin onderstreepte Jonathan Bakewell (niet hierboven afgebeeld), vice president office paper en bookpaper segments bij Stora Enso, tijdens het Canon Make It ’22 event zijn primaire reactie bij de nieuwe totaal veranderende papiermarktsituatie.

Bakewell blikte terug en vooruit. De zin in de kop sloeg op de situatie bij de eerste lockdowns tijdens corona. De afzet van printerpapier kwam in een vrije val door het vele thuiswerken. Maar goed, zoals iedereen in de branche weet, was dit een eenmalige extreme daling van relatief korte duur.

Vanaf 2007 daling van 5% per jaar

Onderliggend is de trend al jaren aan de gang dat van vrijwel alle papiersoorten minder verkocht wordt. De vice president toonde een grafiek die duidelijk maakte dat de papierwereld enorm geraakt is. Vanaf 2007 tot en met 2021 is er een jaarlijkse daling van gemiddeld 5% over alle papiersoorten. De enige soorten waar wel geld te verdienen was in die jaren was karton of hygiënepapier.

Supply chain shock

Verder ging de vp in op sluiting en ombouw van papierfabrieken (ook die van Stora Enso), op de oorzaken van te verwachte verdere prijsstijgingen, de supply chain shock-effecten van de Rusland-Oekraïne-oorlog op de papiersituatie. Die boeiende, niet opbeurende, materie is te lezen in de papieren versie van PRINTmatters.

Ontvang je ons magazine nog niet? Neem dan een proefabonnement op PRINTmatters en kies voor nazending om erover te lezen.

Neem een proefabonnement