Abonneren  Inloggen
Van onze partner Sidekix

Is er wel serieuze innovatie in print?

15 juni 2022

In de grafische industrie lijkt innovatie een soort toverwoord te zijn waarmee alle problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Als je maar volop en tijdig innoveert komt alles goed, toch?

Dat is wel heel makkelijk gezegd, want het zijn vooral de fabrikanten van drukpersen, digitale persen en verpakkingsoplossingen die hierin het voortouw nemen. Zo maken ze snellere machines, nieuwe veredelingstechnieken, recyclebare onderdelen en leveren ze nog meer flexibiliteit in formaten, papiersoorten enzovoort.

Innoveren in duurzaamheid

Sidekix maakt daar dankbaar gebruik van door de innovaties die fabrikanten aanbieden te gebruiken en hiermee het machinepark te verduurzamen. Maar ook gaat het bedrijf een stap verder met eigen productinnovaties.

Milieuvriendelijke productie

Sidekix kijkt continu naar nieuwe mogelijkheden om nog milieuvriendelijker en energiezuiniger te produceren, verpakken, verzenden en recyclen. Zo beschikken ze over FSC® (SCS-COC-006875) en PEFC (SCS-PEFC/COC-006875) certificaten en werken ze standaard met bioplastics, dierproefvrije inkten en duurzame toners. De printers en verpakkingsmachines zijn zo CO2 neutraal mogelijk vervaardigd en worden na beëindiging van levensduur gestript, zodat de onderdelen een tweede leven krijgen.

Eigen innovatie

Voor het eerst heeft Sidekix als niet-fabrikant, in nauwe samenwerking met enkele leveranciers, zelf een brievenbuspakketjes-machine op maat gebouwd. Deze machine kwam voort uit eigen vraag naar hoe het bedrijf de duizenden brievenbuspakketten die het verstuurt sneller, efficiënter, goedkoper en duurzamer konden verzenden. Het resultaat is de Buspacker. Deze machine zorgt er in één productflow voor dat de verzenddozen worden gevouwen, de producten erin worden geplaatst en tot slot worden gesloten met de juiste adressering erop. Dat scheelt niet alleen geld in het verwerkingsproces en portokosten, maar het is ook duurzamer doordat er minder verpakkingsmateriaal wordt gebruikt. Als extra functionaliteit is er ook een scanner ingebouwd die automatisch controleert dat de juiste inhoud naar de juiste geadresseerde gaat.

Smaakt naar meer

Natuurlijk past niet elk product binnen de maximale afmetingen van een brievenbus, maar met de bouw van de Buspacker heeft Sidekix ontdekt dat er altijd een passende oplossing te vinden is. Het enige wat je nodig hebt is een open mind en de bereidheid om kennis te delen met je partners, leveranciers en klanten. Om te innoveren hoeft Sidekix dus niet altijd te wachten op de R&D afdeling van hun Japanse en Amerikaanse vrienden.

Zelf ook proactief bezig met vernieuwingen in het grafische productieproces en benieuwd wat Sidekix voor je kan betekenen? Neem dan contact met ze op.