Abonneren  Inloggen

Verbeterde ontinkting voor verpakkingen

22 juni 2022

Siegwerk, een wereldwijde leveranciers van drukinkten en coatings voor verpakkingstoepassingen en etiketten, heeft haar meest recente ontwikkeling aangekondigd voor een verbeterde ontinkting, speciaal voor verpakkingen van harde kunststof.

UV-uithardende ontinktingsprimer

Naast de reeds bestaande ontinktingsprimer op waterbasis (officieel goedgekeurd door The Association of Plastic Recyclers (APR)) biedt Siegwerk nu een UV-uithardende ontinktingsprimer die geschikt is voor drukgevoelige en omwikkelbare etiketten, en krimphoezen van polyolefine en materialen op polyesterbasis. Deze ontwikkeling maakt een inline printen van ontinktbare materialen mogelijk in een 100% UV-Flexo persopstelling.

Haalbare technologie

‘Om deze circulaire verpakking van 100% te bereiken, is een voldoende en consistente kwaliteit van recyclaten vereist’, legt Ralf Leineweber, Head of Global Technology Development bij Siegwerk, uit. Bij mechanische recycling als het enige gevestigde industriële recyclingproces van vandaag, is het ontinkten van bedrukt verpakkingsmateriaal een haalbare technologie om aan deze eis te voldoen. Volgens Siegwerk kan alleen ontinkten hier schone en heldere recyclaten met een geschikte kwaliteit terug in de verpakkingsstroom brengen om zo de behoefte aan meer nieuw plastic materiaal te verminderen.

Industriestandaard

‘Daarom zetten we ons in om klanten te ondersteunen met innovatieve oplossingen die het ontinkten vergemakkelijken en zo bijdragen aan het tot stand brengen van ontinkten als industriestandaard om de recycleerbaarheid en circulariteit van verpakkingen verder te verbeteren’, voegt Guido Lander, Vice President Narrow Web EMEA bij Siegwerk, toe.

Integreren

Om het ontinkten in het recyclingproces te integreren, moeten recyclers eerst een warme wasstap uitvoeren, als die nog niet bestaat. Hierbij is het van cruciaal belang dat het ontinkten geen negatieve invloed heeft op het recyclingproces, bijvoorbeeld door verontreiniging van het waswater. Bovendien geldt: hoe lager de benodigde wastemperatuur voor het ontinkten, hoe beter.

‘We beschouwen ontinktingsprimers als een belangrijke hefboom voor slim ontinkten van verknoopte inktsystemen, vooral bij lage wastemperaturen voor hoezen, etiketten en andere bedrukte decoratie voor harde plastic verpakkingen’, legt Leineweber uit.

Elk drukproces

Ze zijn compatibel met verschillende foliematerialen zoals cPET, PE of PP en vereisen geen speciale inktserie. Bovendien kan volgens Siegwerk elk drukproces worden gebruikt in combinatie met hun assortiment ontinktingsprimers - van flexo-, offset- en zeefdruk tot foliedruk, metallic en andere decoratieve verfraaiingen.