Abonneren  Inloggen
Van onze partner Ricoh Nederland B.V.

Casestudy: Printerette test Direct-to-Garment print

30 september 2022

De Printerette-winkel op de Spuistraat in Amsterdam is, samen met nog 16 vestigingen in de Randstad, onderdeel van Response Network. Dat bedrijf, waarvan de grafische wortels teruggaan tot 1902, begon al in de jaren 1980 als pionier met digitaal printen. Zo werd de basis gelegd voor de Printeretteketen, die de afgelopen jaren een sterke groei kende en nu alleen al in Amsterdam drie locaties telt. Marco Grunning startte in 2009 bij Printerette en is filiaalmanager op de Spuistraat, waar zeven mensen werken. ‘Onze klanten zoeken een all-in service. Wij regelen dat. We verkopen nooit ‘nee’.’

Uitdaging

De vestiging in het centrum van Amsterdam kent een zeer diverse klantenkring – en het assortiment aan printproducten is dan ook zeer breed. Klanten kunnen bestellen via de webshop, en ze kunnen ook de hele dag binnenlopen in de winkel. Daar staat, naast een aantal snelle self-service stations, het team van Marco Grunning voor ze klaar. ‘We leggen ze graag uit wat er allemaal mogelijk is. In de winkel kunnen we mensen ook op nieuwe ideeën brengen.’ Grunning zoekt daarom altijd naar verdere uitbreiding van het portfolio: ‘In textielbedrukking liggen goede kansen, zeker als je een flinke sprong in kwaliteit kunt maken.’

Oplossing

Grunning zegt dan ook graag ‘ja’ als hij wordt gevraagd deel te nemen aan een testproject van Ricoh om de mogelijkheden van Direct-to-Garment (DTG) printen te verkennen. ‘We kregen daarbij de beschikking over een Ri1000 DTG-printer en werden ook door Ricoh getraind. Dat waren zeer leerzame meetings: niet alleen op het gebied van printtechniek, maar bijvoorbeeld ook in verkooptechniek. Zo hebben wij het ‘DTG X’-merk ontwikkeld om onze ‘endless options’ in textielbedrukking extra onder de aandacht te brengen. We kunnen al vanaf ‘oplage 1’ in hoge kwaliteit produceren, en razendsnel leveren.’

Resultaat

Het geslaagde testproject overtuigt Grunning van de potentie van DTG. Sinds eind 2021 staat er dan ook een Ricoh Ri2000 op de Spuistraat: ‘We hebben voor dat model gekozen, omdat we daarmee wit en kleur in één run kunnen printen. Ook de automatische reiniging scheelt tijd.’ Hij is zeer tevreden over de printkwaliteit: ‘We kunnen nu ook grote vlakken, mooie verlopen en kleine details perfect printen.’ En klanten zien het verschil ook: ‘Ze voelen het bovendien: de afdruk zit echt ín het textiel.’ Gezien de positieve reacties vormt DTG zeker een goede aanvulling, stelt Grunning: ‘De vraag groeit nu snel.’


Als Digital Services Company loopt Ricoh voorop in nieuwe manieren van werken. Al meer dan 85 jaar benutten we de kracht en kansen van technologie. We helpen werkend Nederland bij het versnellen van de digitale transformatie, het optimaliseren van bedrijfsprocessen, het adopteren van hybride werken en het inrichten van een flexibele IT-infrastructuur. Kijk voor meer informatie op ricoh.nl of werktrends.nl.