Abonneren  Inloggen

Internationale stripheld Donald Duck op Kinderpostzegels

11 oktober 2022

Gisteren was de officiële uitgiftedag van de kinderpostzegels van 2022. Het was ook het begin van de bezorging door PostNL van alle kinderpostzegels die dit jaar door ruim 140.000 schoolkinderen aan de deur zijn verkocht.

Kinderpostzegels en PostNL geven sinds 1924 kinderpostzegels uit om geld in te zamelen voor projecten die gericht zijn op het welzijn van kwetsbare kinderen. Dit gebeurt door een bijslag van € 0,48 per postzegel. De opbrengst van alle bijslagen gaat naar projecten van de onafhankelijke stichting Kinderpostzegels.

70e verjaardag

De kinderpostzegels zijn dit jaar gewijd aan de 70e verjaardag van het Donald Duck Weekblad in Nederland. Het Donald Duck Weekblad is met een oplage van ruim 200.000 het grootste familieblad van Nederland. In het Museum of Comic Art in Noordwijk aan Zee is dit jaar t/m 12 november 2022 een speciale tentoonstelling gewijd aan het vrolijkste weekblad van Nederland.

Held met verhaal

Pascal de Smit, directeur Kinderpostzegels: “Voor de allereerste keer in de geschiedenis staat er met Donald Duck een internationale stripheld op de postzegels. En mét een prachtig verhaal. Te zien is dat Kwik hulp krijgt van Juultje bij zijn huiswerk. Kinderen helpen kinderen, dat is waar wij in geloven. Ook zie je dat Kwak, Lizzy en Babetje zorgeloos naar school gaan. Dat is precies waar we ons dit jaar met veel passie voor inzetten.”

Inwoners van Duckstad

Striptekenaar Tim Artz uit Nijmegen maakte dit jaar net als vorig jaar de illustratie op de kinderpostzegels. Stonden in 2021 Tom Poes en Olivier B. Bommel centraal, in 2022 vervult de eigenwijze eend Donald Duck de hoofdrol. Andere inwoners van Duckstad op de kinderpostzegels zijn Dagobert Duck, Kwik, Kwek en Kwak, Lizzy, Juultje en Babetje, Knabbel en Babbel en Buurman ‘Bertus’ Bolderbast.

Carl Barks

Tim Artz is een grote fan van Disney, met name van de stijl die door de Amerikaanse tekenaar Carl Barks is ontwikkeld. “Barks was niet alleen een heel goede tekenaar”, aldus Artz, “maar ook een echte verhalenverteller. Net als Marten Toonder. Barks heeft ook Duckstad bedacht met karakters als Oom Dagobert, Buurman Bolderbast, Willie Wortel, de Zware Jongens, enzovoort. Dat fascineert mij enorm.”

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel met de Kinderpostzegels 2022 telt 5 postzegels in 5 verschillende ontwerpen, met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij Bruna, via de webshop en op de website van Kinderpostzegels. De postzegels zijn verder telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Bron: PostNL


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de PRINTmatters nieuwsbrief