Abonneren  Inloggen

Nieuwe Kodak rotatie-inkjetpers: nieuw niveau in productie-inkjet

15 november 2022

De nieuwe grens voor productie-inkjet wordt gevormd door hoogwaardige grafische toepassingen met een hoge dekking. De uitdaging in deze markt is om grote hoeveelheden vloeibare inkt nauwkeurig op poreuze en niet-poreuze materialen te plaatsen. Om deze vervolgens met hoge snelheid te drogen zonder schade aan te richten. Het zeer kleine aantal persen dat deze markt bedient, getuigt van de moeilijkheid om deze uitdaging aan te gaan. Kodak biedt de oplossing.

Kodak presenteert een nieuwkomer in de rotatie-inkjetmarkt die kwaliteit levert en tegelijkertijd de concurrentie met offset versterkt. De KODAK PROSPER ULTRA 520 vierkleuren-rotatie-inkjetpers betreedt de grafische markt met een aantal belangrijke onderscheidende factoren. Met 150 meter per minuut is de PROSPER ULTRA 520-pers de snelste in de grafische sector op gecoat papier. Het belangrijkste is dat het zijn volledige resolutie op topsnelheid levert, consistent voor alle papiergewichten en ondersteunde kwaliteiten.

Nieuwe technologie

Hoewel alle persen in deze categorie inkjet op waterbasis gebruiken, is dit de enige met CIJ-printkoppen (Continuous Inkjet) - met name de nieuwste generatie KODAK ULTRASTREAM Inkjet Technology-printkoppen die gebruik maken van elektrostatische techniek die de spuitsnelheid verhoogt en de ruimte tussen het afvuren verkleint. Het onderscheidt zich ook door het gebruik van gepatenteerde, op hardware gebaseerde technologie om snelheid, prestaties en beeldhelderheid te stimuleren. Laten we eens kijken hoe alle componenten van de PROSPER ULTRA 520 Press samenkomen om het verplaatsen van volume van offset naar inkjet aantrekkelijker te maken.

Offsetkwaliteit

Factoren die onze perceptie van kwaliteit bepalen, zijn resolutie, druppelgrootte, druppeluniformiteit en kleurengamma. Alleen resolutie kan een misleidende indicatie van kwaliteit zijn, vooral wanneer een pers resoluties ondersteunt die hoger of lager zijn bij verschillende snelheden of op verschillende substraten. De PROSPER ULTRA 520 biedt een constante resolutie van 600 x 1800. Ook factoren als de grootte en plaatsing van druppels moeten worden meegewogen in de context van de genoemde resolutie. Zelfs de pers met de hoogste resolutie levert geen geweldige beeldkwaliteit als de druppels onregelmatig gevormd of onnauwkeurig zijn geplaatst. Kodak omschrijft beeldkwaliteit bij voorkeur in termen van lijnen per inch (lpi), de term die het meest wordt gebruikt door offsetprofessionals. Kodaks claim van 200 lpi printkwaliteit is gebaseerd op benchmarking met vellenoffset met behulp van een Kodak-plaatbelichter met KODAK SQUARESPOT Imaging Technology. Hoewel een focus op lpi de noodzaak vermindert om te graven in de manieren waarop resolutie, druppelgrootte, grijsniveaus en bitdiepte samenwerken, wil ik even de tijd nemen om me te concentreren op druppelvorming en nauwkeurigheid.

Uniformiteit van de druppel

Het mag duidelijk zijn dat, wanneer druppels niet precies op doel zijn, beelden wazig kunnen worden en randen hun scherpte kunnen verliezen. Wat misschien minder duidelijk is, is het effect van de vorm en uniformiteit van de druppel. Wanneer een druppel perfect rond is en kleiner dan vier picoliter, kan het nauwkeurige resultaten opleveren. Druppels met afwijkingen creëren dezelfde problemen als onnauwkeurig geplaatste druppels, omdat een deel van de inkt het doelgebied voor die druppel niet bereikt. Zo’n afwijking, een achterliggend ‘spoor’, kan zich vormen wanneer de druppel wordt geraakt door de luchtweerstand van het papier dat onder de printkop beweegt. Hoe lager de straalsnelheid, hoe meer invloed de luchtweerstand zal hebben op de druppelvorming. KODAK ULTRASTREAM-inkjettechnologie, de basis van de PROSPER ULTRA 520 Press, plaatst druppels van 3,75 pL nauwkeurig en zonder ‘sporen’. In tegenstelling tot drop-on-demand printkoppen, produceren CIJ-printkoppen een gordijn van druppels in de printkop. Met ULTRASTREAM-koppen worden sommige druppels afgedrukt, terwijl andere elektrostatisch worden afgebogen. Elke druppel ondervindt geen weerstand of verlies van snelheid totdat deze de printkop verlaat. Terwijl de ULTRASTREAM-koppen op een grotere afstand van het substraat schieten dan andere persen, vuren ze ook drie keer sneller. Daardoor stroomt stof niet terug in de koppen en beschermt het tegen onregelmatigheden in het substraat.

Pantone

De combinatie van ULTRASTREAM-koppen, de Kodak nanodeeltjes-pigmentinkten en verbeterde droging maken het mogelijk om 93% van Pantone® Solid Coated-kleuren te evenaren en een algemeen kleurengamma aan te sturen dat veel groter is dan standaard CMYK-kleurruimten zoals SWOP of GRACoL ISOcoatedV2 (FOGRA 39 ) *. Kodak Error Diffusion, screeningtechnologie die is geoptimaliseerd voor ULTRASTREAM-koppen, zet precieze druppels om in helderdere beelden met minder korrel en meer contrast. Het overschrijden van offset-kleurdoelen en het leveren van superieure beeldkwaliteit zijn echter niet voldoende om migratie naar offset te stimuleren zonder een solide economisch model.

Nieuwe economische normen voor inkjet

Het migreren van offset naar inkjet vereist snelheid, flexibiliteit en efficiëntie naast CMYK-kleur die beter is dan offset. De PROSPER ULTRA 520 levert toonaangevende productiviteit op glanzende, matte, gecoate en ongecoate media van 42 tot 270 g/m². Zoals de meeste concurrenten op deze markt, kan voor sommige substraten voorbehandeling nodig zijn. De productiviteit van de pers is te meten in afbeeldingen per minuut, evenals efficiëntiekenmerken die de bedrijfskosten verlagen en de uptime van de pers optimaliseren. Veel van de onderstaande productiviteits- en kostenbeheerfuncties zijn uniek voor de PROSPER ULTRA 520.

Wat maakt de PROSPER ULTRA 520 zo uniek?

  • CIJ-koppen elimineren inktverspilling die gepaard gaat met drop-on-demand-koppen.
  • Betrouwbaarheid, opstart-, onderhouds- en locatiekosten worden verbeterd door CIJ-koppen, minder onderdelen en een compacte persvoetafdruk (48 ft./14.6m).
  • Gecombineerde Near Infra-red (NIR)-drogers en webkoeling zorgen voor een efficiënte droging van een hoge inktdekking op zware, glanzend gecoate substraten op volle snelheid.
  • Pigmentinkten met nanodeeltjes, die volgens Kodak de goedkoopste op de markt zijn, zijn gemaakt met een laag gehalte aan bevochtigingsmiddelen waardoor het drogen efficiënter wordt. Ook afwezig zijn inktadditieven zoals latex die nadelig kunnen reageren met post-coatings.
  • Door het hoge gehalte aan ultrafijn pigment kunnen kleurdoelen ook worden bereikt met een lager inktvolume dan bij concurrerende persen.
  • De inktkosten worden verder verlaagd door de Kodak Color Toolkit, die de meest nauwkeurige kleur behoudt en overtollige inkt verwijdert via Kodak’s eigen inktoptimalisatiemethode.
  • De Kodak Color Toolkit stroomlijnt ook het kleurbeheer en de mediakwalificatie met Color Resource Packages om de substraatkalibratie efficiënt te beheren. Kleur- en persinstellingen kunnen worden opgeslagen, zodat operators configuraties kunnen herstellen en snel van order kunnen wisselen.
  • Een compacte en schaalbare digitale front-end, de Kodak 900 Print Manager, kan alle gegevens in het geheugen RIPpen en de pers op volle snelheid aansturen.
  • Het geïntegreerde beeldkwaliteitssysteem vermindert papierverspilling tijdens de opstart.
  • Optionele implementatie van offset-stijl wordt vereenvoudigd door printkoppen op een veilige afstand van media te plaatsen, wat de uptime verbetert, papierverspilling vermindert en de taken van de operator stroomlijnt.

Break even bij 15.000 vel

Kodak heeft de pers ontworpen met een open hardware-architectuur voor integratie met voorbehandeling, nacoating, geautomatiseerd wikkelen en splitsen en afwerken. Gevarieerde workflow-opties, ondersteuning van opdrachtverzending door het op stukniveau volgen van voltooide items, zoals JDF/JMF en KODAK PRINERGY Workflow zijn ook beschikbaar. Al deze elementen zijn te combineren om de continue uptime van de pers te optimaliseren en de kosten van verbruiksartikelen te verlagen, waardoor uiteindelijk de economische break-even tussen rotatie-inkjet- en offsetproductie eerder bereikt wordt. Kodak schat dat het economische break-evenniveau tussen de PROSPER ULTRA C520 en een litho-papierpers ligt bij 15.000 B1-vellen (240.000 duizend US Letter- of A4-afbeeldingen**) bij een inktdekking van 45% en bij 25.000 B1-vellen (400.000 Amerikaanse letterafbeeldingen) met een lagere dekking van 15%. Om verdere mogelijkheden voor kostenbeheersing te bieden, biedt Kodak een keuze uit service-onderhoudsovereenkomsten of klikprogramma’s. De eerste heeft een groot economisch voordeel voor productie met meer-ploegendiensten om zo de schaalvoordelen te realiseren die inherent zijn aan het platform.

Kodak PROSER Ultra 520.
KODAK ULTRA 500 Digital Press
Een compacte en schaalbare digitale front-end, de Kodak 900 Print Manager, kan alle gegevens in het geheugen RIPpen en de pers op volle snelheid aansturen.

Uitgebreid kleurengamma en digitale vernis

Het is vermeldenswaard dat PROSPER ULTRA 520-persen zijn gebouwd op een echt platform dat is ontworpen rond ULTRASTREAM Inkjet-technologie en de 900 Print Manager, die in 2019 met succes werden gelanceerd met de UTECO Sapphire EVO W-verpakkingspers. Terwijl het chassis van de PROSPER ULTRA 520 is ontworpen om vier kleurkanalen te ondersteunen, zijn zowel ULTRASTREAM als de 900 Print Manager ontworpen om maximaal acht kanalen te ondersteunen. In feite zijn inkten met een uitgebreid kleurengamma en digitale vernis ontwikkeld en in de handel verkrijgbaar. Het compacte ontwerp van ULTRASTREAM-koppen is zeer geschikt om in de toekomst implementaties met meer dan vier kleuren mogelijk te maken.

De PROSPER ULTRA 520-persen is een zeer efficiënte pers die in staat is om offset-dekkingsniveaus aan te kunnen en de sterke, levendige, consistente kleurkwaliteit te leveren die nodig is om uit te blinken in het grafische marktsegment. Het nieuwe niveau van inkjet stimuleert offsetvervanging en de KODAK PROSPER ULTRA 520-pers is goed gepositioneerd om die claim in te dienen.

KODAK ULTRASTREAM-inkjettechnologie: een platform creëren voor continue verbetering

De KODAK PROSPER ULTRA 520-pers wordt aangeboden in twee modellen: de hierboven beschreven PROSPER ULTRA C520, die is ontworpen om zeer concurrerend te zijn voor opdrachten met een hoge dekking, en de PROSPER ULTRA P520 is bedoeld voor gebruik met ongecoat en met inkjet behandeld papier en de relatief lagere inktdekking geschikt voor die substraten. De P520 ondersteunt papier tot 160 g/m² en maakt gebruik van NIR-droging zonder extra webkoeling. Beide PROSPER ULTRA 520-modellen zullen als eerste beschikbaar zijn in de VS, West-Europa en Japan, met volledige commerciële beschikbaarheid in het vierde kwartaal van dit jaar.

* Het KODAK PROSPER ULTRA 520-kleurengamma is 1,5x groter dan SWOP, 1,4x groter dan GRACoL op gecoat papier en komt overeen met 93% van Pantone® Solid Coated-kleuren binnen 4 Delta E 2000 op glanzend gecoat papier met watergebaseerde nacoating.

** Afbeeldingsschatting op basis van B1-blad X 16 = afbeeldingen (A4 of US Letter, enkelzijdig).


Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Kodak en verscheen eerder in PRINTmatters 7 van 2022. Het magazine ook ontvangen? Neem een proefabonnement en kies voor nazending.