Abonneren  Inloggen

Xeikon: duurzaam digitaal drukken

21 december 2022

Duurzaamheid zit in het dna van Xeikon. De fabrikant van digitale druktechnologie uit het Belgische Lier volgt een duurzaamheidsprogramma gericht op Product, Planet en People. We spraken erover met ceo Benoit Chatelard. ‘Bij elk nieuw project schatten wij de duurzaamheidseffecten in. Zijn deze twijfelachtig of negatief, dan gaat zo’n project niet door.’

“Sustainable print will be the only affordable print”. Dat mantra komt overal terug in de productieomgeving van Xeikon, waaronder Lier, de locatie waar de digitale persen worden gebouwd. Daar spreken we met Benoit Chatelard, die sinds 2017 ceo is en al decennia leidinggevende posities bekleedt in de wereld van digital printing.

Sinds wanneer is duurzaamheid voor Xeikon een boardroom-issue?

‘Het was voorheen al wel een factor, maar in de afgelopen drie jaar is duurzaamheid echt een onderdeel van het Xeikon-dna geworden. Het gaat heel ver: bij elk nieuw project dat wij bedenken, schatten wij vooraf de duurzaamheidseffecten in. Zijn deze twijfelachtig of negatief, dan gaat zo’n project niet door, hoe interessant dat project verder ook kan zijn voor onze business. Drie jaar geleden was dat nog volstrekt ondenkbaar.’

Waarom is Xeikon hier radicaler in geworden?

‘Natuurlijk willen ook wij een duurzame wereld, en het is in ons eigen belang om zo duurzaam mogelijk te opereren. Dat komt door meerdere factoren. Ik zie het ook bij onze klanten. Ook zij hebben deze focus, mede als gevolg van steeds strengere Europese wetgeving en de veranderende opinie in de wereld. Zij stellen eisen in de sfeer van: “Je kunt ons alleen beleveren als je kunt aantonen dat je duurzaam bezig bent.” Daarnaast is duurzaamheid een belangrijk HR-thema: jongere generaties stellen hun eisen; als wij niet duurzaam bezig zijn, kunnen wij straks geen talent meer binnenhalen.’

Zijn digitale persen sowieso niet al vrij duurzaam? Digital printing lijkt duurzamer dan offsetdruk of flexodruk.

‘Inderdaad is digitale printtechnologie in zichzelf al een grote bijdrage aan duurzaamheid. Het leidt tot minder afval – want je drukt alleen wat nodig is – en er hoeven bijvoorbeeld geen drukplaten of drukcilinders geproduceerd te worden, inclusief alle chemicaliën die daarbij een rol spelen. Ook leidt het tot meer printing on demand. Neem de boekenmarkt: vroeger werden er alleen voorraden geproduceerd, waarvan 40% niet verkocht werd. Niet zozeer het papier, maar het transport van die boeken kostte veel CO2. Nu wordt al bijna 50% van de boeken digitaal, on demand, gedrukt.’

Hoe heeft Xeikon duurzaamheid vertaald naar een integrale aanpak?

‘De 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties vormen een leidraad voor Xeikon en haar moederbedrijf Flint Group. Diverse daarin genoemde duurzaamheidsdoelen heeft Xeikon als uitgangspunt genomen en vertaald naar onze werkpraktijk. Dat heeft geleid tot een duurzaamheidsprogramma rondom de drie P’s: Product, Planet en People. Dat betrekken we op onze interne bedrijfsprocessen én de selectie van partners waarmee we samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan het Zwitserse Hunkeler op het gebied van snijden en stapelen, en het Deense GM op het gebied van labelafwerking.’

Wat kunt u zeggen over de P van product?

‘We begonnen bij onze productietechnologie: de hardware, inkt en toners. Een grote CO2-reductie is te behalen bij de productie van het machineframe en engine-onderdelen, zoals fuser drums en organische fotoconductors. Wij gebruiken nog altijd nieuw aluminium voor veel onderdelen, maar dat gaat veranderen naar gerecycled aluminium. In de pers zelf maken we gebruik van twee technologieën: toner en inkjet. Wat betreft toner: dry toner is als technologie al volledig ontinktbaar en recyclebaar en bovendien geschikt voor direct contact met droge voeding. Bij de productie van droge-tonerhars komt een groot deel van de CO2-emissie door het gebruik van monomeren uit fossiele grondstoffen zoals aardolie. Monomeren zijn kleine bouwstenen in de harsen die we nodig hebben om dry toner te maken. Deze fossiele monomeren willen wij vervangen door gerecyclede monomeren: monomeren die je via een chemisch recyclingsproces kunt terugwinnen uit gebruikte plastics, waaronder PET-flessen voor bruisende dranken. Binnen zes maanden zullen we op deze manier onze dry toner produceren, dat wil zeggen: dry toners uit harsen waarvan de monomeren voor 60% uit gerecyclede kunststof komen. In een tweede fase zal de rest worden aangevuld met biomonomeren. Een groot gedeelte van onze dry tonermachines – frame en toner – zal binnen twee jaar dus volledig bestaan uit gerecycled en natuurlijk materiaal.’

‘Binnen inkjet maken we gebruik van watergebaseerde inkjet en UV-inkjet. UV-inkjet is niet voldoende voedselveilig in alle omstandigheden omwille van de kleine moleculen en de foto-initiators die mogelijke migratie-issues geven naar het voedsel toe. Daarom bewegen we bij inkjet zoveel mogelijk toe naar het gebruik van een watergebaseerde technologie die we zelf hebben ontwikkeld, en die is gepatenteerd. IDERA (inkjetprinting op golfkarton, zie kader) is hiervan een voorbeeld. Ook bij deze watergebaseerde inkjettechnologie zijn de materialen tevens volledig recyclebaar en bestaan de niet-watercomponenten in de inkt volledig uit biogebaseerde alcohol-moleculen. De labelindustrie is nog niet echt overgegaan, want het drogen van watergebaseerde inkten op niet absorberende ondergronden blijft een uitdaging. Samen met de glanzende, doorschijnende kleuren die veel in labels worden toegepast, zijn deze nog moeilijk te produceren met watergebaseerde inkjetttechnologie. Maar wij blijven deze technologie ontwikkelen.’

‘Verder richten wij ons op refurbishment van gebruikte persen. Na een leasecontract of wanneer een klant zijn pers vervangt, nemen we de persen terug. We reinigen, wisselen onderdelen, doen testen, en zetten de pers opnieuw in de markt. Gemiddeld wordt van de machines die bij ons terugkomen meer dan 50% van de onderdelen gerecycled of opnieuw gebruikt. En van alle machines die wij in een jaar verschepen naar de klant, is al 15% een gerecyclede machine.’

En wat kunt u vertellen over Planet?

‘Al sinds 2009 hebben we voor al onze vestigingen in België groenestroomcontracten. Hierdoor daalde onze globale CO2-emissie met 25%. Bovendien wekken wij 20% van de gebruikte elektriciteit in onze fabrieken op door eigen zonnepanelen. De tweede CO2-veroorzaker is de autovloot: zo’n 300 medewerkers die voor Xeikon vaak onderweg zijn naar klanten en leveranciers. Eind 2023 zal 80% van deze vloot uit hybride of vol-elektrisch aangedreven voertuigen bestaan. Verder richten we ons op terugdringing van afval: zo nemen wij de tonerflessen van onze klanten terug, maken deze schoon en hergebruiken ze.’

En tot slot People.

‘Dit gaat over sociale duurzaamheid. Eén voorbeeld: wij werken actief aan een “high trust culture”: een sfeer waarin iedereen zich thuisvoelt, verantwoordelijk voelt en gerespecteerd weet, ongeacht ras, geaardheid, religie etc. Wij hebben daartoe het waardensysteem ACTS ontwikkeld en uitgedragen. Dat staat voor Accountability, Collaboration, Trustworthyness en Sustainability. Het gedrag van elke medewerker wordt op deze punten gemonitord. Hierover vinden periodieke persoonlijke gesprekken plaats. Wij hebben op basis van deze criteria ook een prijs voor de werknemer van het kwartaal ingesteld. Deze werknemer wordt extra in het zonnetje gezet in ons bedrijfsinterne online magazine.’

Benoit Chatelard van Xeikon

Vergroening van het digitale drukken

Xeikon lanceert regelmatig innovaties die leiden tot duurzamere producten van eindafnemers in onder meer de levensmiddelenindustrie. Drie recente voorbeelden:

Titon: veilige, digitaal bedrukte voedselverpakkingen

Titon is een nieuwe droge tonerformule voor papier en flexibele verpakkingen. Met deze technologie én een aangepaste drukpers, kunnen voor het eerst ook papieren verpakkingen die in contact komen met voedsel, digitaal worden bedrukt. Deze innovatie stimuleert de vervanging van kunststof door papier in voedselverpakkingen, ook bij lagere seriegroottes. Het eerste digitale systeem met Titon-technologie is de Xeikon CX500t, een nieuw lid van de Cheetah-serie voor digitale tonerdruk. De pers is 508 mm breed. De nieuwe toner is volgens Xeikon goed bestand tegen schuren en krassen, water, zonlicht, hoge temperaturen en een groot aantal vloeibare chemicaliën, zonder beschermende lagen zoals vernissen of laminaten. Daarmee elimineert het systeem de behoefte aan nabewerkingen. Dat betekent voor verpakkingsconverters een duurzamere productie met minder verschillende materialen, evenals een verbeterde Overall Equipment Effectiveness.

IDERA: single pass watergebaseerd inkjetsysteem voor golfkarton

Platform voor het direct en voedselveilig via watergebaseerde inkjet beprinten van golfkartonverpakkingen. Hiermee kunnen kleinere oplagen in eindeloze versies worden geproduceerd op zowel gecoat als ongecoat karton. Xeikon speelt ermee in op de behoeften van kleinere tot middelgrote e-commercebedrijven, waaronder lokaal actieve e-tailers in de levensmiddelenindustrie.

LED UV-drogende inkten voor inkjet in de etikettenmarkt

Een duurzamere optie voor inkjet etikettendruk. Kwiklampen voor de droging van inkt gaan gemiddeld 2.000 uur mee en zijn moeilijk te hanteren als afval. LED-UV gebaseerde lampen gaan tien keer zo lang mee en verbruiken veel minder energie. Hierdoor vergt de Xeikon Panther-inkjettechnologie voor de markt van luxere etiketten minder onderhoud. Ook gaat deze verbeterde technologie gepaard met een energiebesparing voor de uitharding van 30%.

Tekst: Wim Danhof | Fotografie: Pim Ras


Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Xeikon en verscheen ook in PRINTmatters 8. Wil je het magazine ook ontvangen?

Neem een proefabonnement en kies voor nazending