Abonneren  Inloggen

PostScript Type 1 fonts niet langer ondersteund in Adobe CC

23 december 2022

Voor het aansturen van afdrukapparatuur werd PostScript al veel eerder uitgebannen. Bij het aankondigen van een nieuwe versie van de Adobe PDF Print Engine, APPE 6, die in 2023 wordt uitgerold, meldde Adobe dat het gebruik van PostScript Type 1 fonts niet langer wordt ondersteund. En als klap op de vuurpijl zullen de Adobe pakketten uit de Creative Suite vanaf januari 2023 geen PostScript fonts meer herkennen en kunnen toepassen.

Eerder in 2019 kondigde Adobe het voornemen aan om op termijn de support voor gebruik van PostScript Type 1 fonts in hun producten stop te zetten. In oktober 2022 volgde de aankondiging dat vanaf januari 2023 de ondersteuning uit Creative Cloud verdwijnt. Een belangrijk argument voor Adobe is de beperkte tekenset van een PostScript font, die met maximaal 240 bruikbare tekens niet meer past in de huidige manier van werken met fonts. Daarnaast hebben we inmiddels te maken met de wegvallende ondersteuning op het niveau van besturingssystemen en beperkingen bij gebruik in digitale vorm op het web. In 2023 wordt ook een nieuwe versie van de Adobe PDF Print engine, APPE 6, uitgerold. Ook daar is de ondersteuning voor PostScript type 1 fonts weggelaten.

Er zijn verschillende redenen waarom de toepassing van PostScript fonts niet langer wenselijk is.

Zowel de besturingssystemen Windows en Mac OSX als de applicaties op de desktop maken gebruik van TrueType en OpenType. Ook webbrowsers bieden Unicode support en kunnen overweg met OpenType en TrueType. De beperkte tekenset van een PostScript font kan aanleiding geven tot fouten, door het wegvallen van tekens als je een aangeleverde tekst uit een tekstverwerker plaatst in de opmaak. Het gebruik van PostScript fonts in een PDF levert problemen met het doorzoekbaar maken van digitale documenten. In detail werkt een PostScript font anders onder Windows dan onder het Mac OS, waardoor er bij het wisselen van platform problemen kunnen optreden met de weergave van de juiste lettertekens. Binnen Windows en Mac OSX is de ondersteuning voor werken met PostScript fonts op besturingssysteem-niveau al eerder afgebouwd. Mobile devices kunnen er sowieso niet mee overweg en ook desktop browsers bieden geen rechtstreekse support.

Ontbrekend lettertype

De officiële datum waarop de support stopt is januari 2023, maar gebruikers van Adobe PhotoShop 23.0 en hoger hebben al gemerkt dat ook als er op systeemniveau PostScript Lettertype 1 fonts aanwezig zijn in de fontmap, die niet langer zichtbaar zijn als je het Lettertypen menu opent in Photoshop. Bij het openen van Photoshop-bestanden met bestaande Type 1-fonts krijgt de gebruiker een bericht te zien over 'ontbrekende Lettertypen' in het document. Adobe moderniseerde de tekst-engine in Photoshop waardoor je nu scripts kunt gebruiken om tekst in Photoshop documenten toe te voegen en liet daarbij de ondersteuning van PostScript fonts in de tekst-engine alvast weg.

Vanaf januari 2023 is dat ook het geval bij de recente releases van de overige Creative Cloud pakketten van Adobe. Het betekent dat je, wanneer je bestaande documenten opent waarin PostScript Lettertypen zijn opgenomen in hun originele vorm, op zoek moet naar het equivalent daarvan als OpenType of TrueType font. Niet in alle gevallen zal het vervangende font één op één toepasbaar zijn. Teksten zullen opnieuw nagelopen moeten worden op afbrekingen en verloop.

Vervangende OpenType of TrueType equivalenten kun je vinden via de Creative Cloud App waarmee je zowel pakketten als lettertypen installeert. Binnen de CC licentie kun je een aantal fonts vrij installeren en gebruiken. Het aantal fonts dat tegelijk kan worden gebruikt is afhankelijk van je licentie begrensd, en wil je het ook buiten de CC suite toepassen dan is het sowieso vereist om voor elk lettertype een licentie bij Adobe of een andere fontleverancier te kopen.

Gebruik je een speciaal lettertype van een fontleverancier waarmee Adobe geen contract heeft, dan zul je je rechtstreeks tot die fontleverancier moeten wenden voor een OpenType of TrueType versie van het lettertype en ook dan zal er betaald moeten worden.

PDF/EPS blijft werken

Een PostScript Type 1 font dat is opgenomen in een PDF of EPS bestand blijft leesbaar en kan nog steeds op hoge resolutie worden afgedrukt als dat in een nieuw aangemaakt bestand wordt geplaatst. Echter, zodra de PDF of de EPS wordt geopend in bijvoorbeeld Illustrator voor het bewerken ervan zul je ook dan de foutmelding krijgen over een ontbrekend Lettertype. Juist bij huisstijlen waarvan logo’s al heel lang geleden zijn ontworpen, kun je nog PostScript Type 1 fonts tegen komen.

Einde van een tijdperk

Het is inmiddels 24 jaar geleden dat Adobe startte met het de introductie van OpenType. OpenType kan niet alleen een veel grotere lettertekenset bevatten maar is ook beter schaalbaar voor een goede weergave op zowel scherm als in print. Adobe heeft de markt ruimschoots de tijd gegeven de overstap te maken. Met het afscheid van de PostScript type 1 fonts sluiten we een tijdperk af.

Destijds betekende PostScript niet minder dan een revolutie. Vanaf 1993 kwam het Portable Document Format (PDF) op en werd stapsgewijs de rol van PostScript overgenomen. Voor aansturen van printers stapte Adobe daarna over op de Adobe PDF Print Engine en verdween PostScript uit de RIP. Nu wacht de PostScript fonts hetzelfde lot en sluiten we daarmee waar het Adobe betreft het PostScript tijdperk af.

Tekst: Herman Hartman


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters