Abonneren  Inloggen

Voith investeert in innovatieve, duurzame verpakkingstechnologie van start-up Yangi

20 februari 2023

Yangi maakte onlangs bekend dat technologiebedrijf Voith aandelen heeft verworven in de Zweedse start-up. De overeenkomst werd in december 2022 getekend. De investering maakt het mogelijk de commercialisering en grootschalige uitrol van Yangi’s innovatieve productietechnologie voor duurzame verpakkingen te versnellen.

Het Zweedse bedrijf Yangi is sinds 2010 bezig met het onderzoeken van manieren om stijfheid te creëren uit cellulose. Inmiddels is het bedrijf getransformeerd tot een technologieplatform dat efficiënte productie van op vezels gebaseerde verpakkingen mogelijk maakt. Yangi heeft nieuwe technologie ontwikkeld voor recyclebare harde celluloseverpakkingen, die het mogelijk maakt om rechtstreeks van cellulosepulp naar een kant-en-klare verpakking te gaan (in één machinelijn met minimaal water- en energieverbruik), wat resulteert in minimale CO2-uitstoot.

Het productieproces met rechtsonder de cellulose-vezels, daarboven het cellulose-pulp, linksboven het 3D-gevormde product en daaronder het eindproduct.

Een duurzaam alternatief voor plastic

‘De expertise van Voith als toonaangevende full-line leverancier in de papierindustrie en Yangi's expertise in droge verwerking van vezels openen nieuwe deuren voor innovatieve oplossingen. Op vezels gebaseerde verpakkingen zijn een duurzaam alternatief voor plastic en zullen steeds relevanter worden’, zegt Dr. Michael Weiss, CTO van Voith Paper. ‘De investering in Yangi is een belangrijke strategische stap in onze strategie om onze uitstoot te verminderen, als onderdeel van ons duurzaamheidsprogramma Papermaking for Life’, vervolgt Michael Weiss.

‘Partnerschappen en investeringen zijn de sleutel tot het op grote schaal commercialiseren van onze technologie. We verwelkomen de beslissing van Voith om te investeren in bedrijven zoals Yangi - die een passie hebben voor het maken van een positieve impact door nieuwe denkwijzen te delen met gelijkgestemde partners’, zegt Johan Kaiser, CEO van Yangi. ‘Vanaf het begin zijn we verenigd door onze gemeenschappelijke motivatie en interesse in duurzame technologieën’, bevestigt Anna Altner, oprichter van Yangi.


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief