Abonneren  Inloggen
Van onze partner Ricoh Nederland B.V.

Ontrafel je printworkflow

4 april 2023

Automatisering en ketenintegratie zijn onmisbaar voor grafimediabedrijven die zich in de snel veranderende markt positief willen onderscheiden. Want alleen met een gestroomlijnde printworkflow zijn snelheid en kwaliteit goed te combineren en valt er tegelijkertijd een gezonde winstmarge te behalen.

We leven in een maatschappij waar steeds meer zaken ‘op afroep’ beschikbaar zijn. Soms nog dezelfde dag, of zelfs binnen een uur. Ook voor grafimediabedrijven komt de lat hoger te liggen. Klanten verwachten steeds meer maatwerk – graag zonder langere levertijden en het liefst ook zonder veel meer te moeten betalen.

Het aantal opdrachten groeit en de variëteit neemt toe. De oplages dalen en ze moeten sneller geproduceerd worden. Toch moet elke order natuurlijk nog steeds alle stappen in het productieproces zorgvuldig doorlopen. Van orderaanname en orderbeheer, tot ordervoorbereiding en productie en tenslotte de levering en facturering van het eindproduct. Om efficiënt aan alle wensen en eisen te kunnen voldoen, is het noodzakelijk deze vijf stappen in de printworkflow naadloos op elkaar te laten aansluiten.

Automatiseer handmatige processen

Ralf Schlözer is een technologie-analist met dertig jaar ervaring in de grafische industrie. Hij focust zich daarbij op digitaal productieprinten. Schlözer schetst de uitdaging: ‘Veel grafimediabedrijven beschikken over zeer efficiënte productieapparatuur. Maar het schiet niet op als je dan veel tijd verliest in de prepress, aan overleg met klanten, of in de afwerking.’

In het webinar “Ontrafel je printworkflow” gaf hij een sprekend voorbeeld: ‘Als je een uur doet over het voorbereiden van een order die je in tien minuten produceert, dan kun je er geen geld mee verdienen. Je moet dat uur zien terug te brengen tot drie minuten. Dat kan alleen als je zoveel mogelijk handmatige stappen in het proces automatiseert.’

Optimaliseren in vijf stappen

De workflow kun je in elke stap optimaliseren. Dat begint direct al bij de orderaanname, waar standaardisatie zorgt voor een snellere verwerking én een betere klantervaring.

Voor goed orderbeheer is het vervolgens noodzakelijk om de efficiëntie en effectiviteit van het volledige productieproces voortdurend te monitoren. Zo kun je tijdig bijsturen en je middelen optimaal inzetten.

In de ordervoorbereiding is het van cruciaal belang dat je beschikt over (en kan integreren met) het juiste pakket aan software-oplossingen om tot een volledig gestroomlijnd proces te komen. Geautomatiseerde bestandsoptimalisatie zorgt voor een efficiënter gebruik van materialen en print productiesystemen.

En ook als er problemen in de planning dreigen en de levertijden krap zijn, moet je kunnen vertrouwen op je workflow systeem om het eindproduct naar wens en op tijd bij de klant te krijgen.

Efficiëntie belangrijker dan ooit

In het webinar stellen experts dat het maken van een efficiencyslag nu belangrijker is dan ooit, vanwege de sterk gestegen papier- en energiekosten. Als ondernemer hoef je daarbij zeker niet te wachten totdat je alles in één klap kunt automatiseren. ‘Pluk eerst het laaghangende fruit. Ga stap voor stap te werk en pak de grootste knelpunten als eerste aan.’ Ralf Schlözer is ervan overtuigd dat het ontrafelen van de printworklow de sleutel is tot succes: ‘Je reageert sneller en beter op de wensen en eisen van je klanten. Dat zorgt voor meer omzet. Je bespaart bovendien kosten en dat maakt een beter rendement mogelijk.

Het e-book “Ontrafel je printflow” is gratis te downloaden

Wil je meer weten over het stroomlijnen van de vijf stappen in jouw printworkflow? Download dan het e-book “Ontrafel je printworkflow”.

Bekijk het webinar op YouTube