Abonneren  Inloggen

Wat? 18 uur per week vergaderen?

19 april 2023

Het kan geen kwaad om alle vormen van vergaderingen in jouw bedrijf eens tegen het licht te houden. Schrappen scheelt tijd en geld. Shopify nam rigoureuze maatregelen.

‘Het beste dat de mensen kunnen doen, is niet aanmelden,’ zei CEO Tobi Lutke, die Shopify mede oprichtte, in een verklaring per e-mail. ‘Het is veel makkelijker om dingen toe te voegen dan om dingen te verwijderen. Als je ja zegt tegen iets, zeg je eigenlijk nee tegen elk ander ding dat je in die periode had kunnen doen. Naarmate mensen dingen toevoegen, wordt de reeks dingen die kunnen worden gedaan kleiner. Dan krijg je steeds meer mensen die gewoon de status quo handhaven.’

Gemiddeld 18 uur per week vergaderen

Grote, lange en onproductieve vergaderingen zijn een plaag geworden van de hybride werkplek van vandaag, waardoor bedrijven proberen ze te beperken. Je gelooft het niet, maar volgens een recent persbericht van Bloomberg besteden werknemers gemiddeld ongeveer 18 uur per week aan vergaderingen, volgens een enquête in 2022. Personeel weigert slechts 14% van de uitnodigingen, hoewel ze eigenlijk zelfs 31% zouden willen afslaan. Met tegenzin naar niet-essentiële vergaderingen gaan, verspilt in Noord-Amerika bij grote organisaties ongeveer 100 miljoen dollar per jaar, zo bleek uit de enquête.

De uitgebreide versie van dit artikel staat in PRINTmatters nummer 2 van 2023.


PRINTmatters 2 nabestellen?

Neem een proefabonnement en kies voor nazending