Abonneren  Inloggen

REACH-restrictie diisocyanaten gaat deze week in

21 augustus 2023

Vanaf donderdag 24 augustus 2023 dient iedereen die beroepsmatig (industrieel of professioneel) met een product werkt dat meer dan 0,1% diisocyanaten bevat, een opleiding te hebben gevolgd over het veilig gebruik van deze producten. De restrictie geldt ook voor ZZP’ers. De regelgeving geldt niet voor consumenten (doe-het-zelvers).

Diisocyanaten worden onder andere gebruikt in lijmen en coatings en voor het maken van PUR. Bij inademing of huidcontact kun je er allergisch voor worden. Dat kan ook gebeuren als je er al jarenlang zonder problemen mee werkt. Wanneer je eenmaal allergisch bent, krijg je last bij iedere blootstelling, zelfs bij kleine hoeveelheden gaat, zo legt de Rijksoverheid uit op website chemischestoffengoedgeregeld.nl.

Om te voorkomen dat meer mensen allergisch worden doordat ze met diisocyanaten werken, is een restrictie opgesteld in de Europese verordening over de productie van en handel in chemische stoffen REACH (Registratie, Evaluatie, Autorisatie en restrictie van Chemische stoffen), die geldt voor de hele EU.

De Europese vereniging van diisocyanaat-producenten heeft een opleidingssysteem opgezet, https://www.safeusediisocyanates.eu/nl/. Die opleiding moet iedere vijf jaar herhaald worden en gebruikers moeten kunnen aantonen dat de opleiding succesvol is afgerond. Lees meer over de restrictie en de opleidingsmogelijkheden op de website.

Bron: KVGO en Rijksoverheid. Afbeelding ter illustratie


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters