Abonneren  Inloggen

AI in Adobe

12 december 2023

‘In het toenemende geweld van op Artificiële Intelligentie (AI) gebaseerde ontwerpgereedschappen kan Adobe niet achterblijven. Er staat wel wat op het spel voor dit bedrijf dat met de Adobe Creative Suite nu het dagelijkse ontwerpgereedschap vormt voor ontwerpers en DTPers,’ aldus Herman Hartman in de nieuwe PRINTmatters.

In de nieuwe versies van Photoshop, Indesign en Illustrator kom je verschillende op AI (Artificial Intelligence) gebaseerde gereedschappen tegen. De ontwikkeling begon bij Photoshop eerder. Het project waarbinnen AI gebaseerde gereedschappen worden ontwikkeld, wordt aangeduid met  Adobe Sensei. Dankzij AI kunnen we bijvoorbeeld zwart/wit foto’s achteraf inkleuren.

Nieuwe AI-functies in editie 2024

De 2024 versie van Photoshop bevat een aantal nieuwe functies, waaronder een optie om complete objecten aan het beeld toe te voegen dat je bewerkt, of het canvas te vergroten en in te vullen met (computer) gegeneerde vullingen. Dat kun je creatief toepassen, maar het kan ook van belang zijn bij de technische uitvoering. Een praktisch hulpmiddel als je afloop te kort komt.

‘Verwijder fietser’

Het splitsen van voor- en achtergrond, waarbij je vervolgens een nieuwe vulling kiest, wordt eenvoudiger. Met de functie generatief vullen kun je tekstopdrachten geven zoals: ‘verwijder fietser’ of ‘verwijder paal’.

Het maken van kleurvariatie op een bestaand ontwerp wordt dan weer vereenvoudigd door de functie ‘Generative recolor’ die op vectorbestanden wordt losgelaten in Illustrator. Je kunt de werking van deze plug-ins ook testen als je niet over de meest recente versie van Illustrator of Photoshop beschikt. Ga daarvoor naar https://firefly.adobe.com. Er zijn nog veel meer zaken in ontwikkeling, zoals een functie om de resolutie van het beeld te verhogen waarbij de beeldkwaliteit mee omhoog gaat.

Nieuwe afbeeldingen nog niet vlekkeloos

De tekst gestuurde functies kunnen ook worden ingezet voor het vanaf scratch maken van nieuwe afbeeldingen. Helemaal vlekkeloos verloopt dat via tekst genereren van beeld nog niet. Een landschapsfoto samenstellen lukt aardig, maar de vraag om een antieke drukpers voor het drukken van boeken te generen leverde wel een heel vreemd apparaat op. Ook de in vectoren uitgevoerde versie uit Illustrator zal nooit echt een boek gedrukt hebben. De achterliggende database is duidelijk nog in opbouw. Een schilderij in de stijl van Van Gogh lukt aardig, maar wie Rembrandt was en in welke stijl hij schilderde lijkt voor de Adobe software nog in duister gehuld.

In het PRINTmatters magazine dat deze week op de mat valt vind je een uitgebreid artikel van Herman Hartman over dit onderwerp. Nog geen abonnee? Neem een proefabonnement en kies voor nazending.

Afbeelding boven: Twee variaties op de opdracht ‘een mistige herfstdag op het Nederlandse platteland’.