Abonneren  Inloggen

Pantone Color of the Year 2024 Peach Fuzz ‘brengt schoonheid in de digitale wereld’

28 december 2023

PANTONE Peach Fuzz 13-1023 is de kleur van 2024. Pantone omschrijft de kleur als ‘een fluweelzachte, tedere perzikkleur die een gevoel van vriendelijkheid met zich meebrengt en een boodschap overbrengt van zorgzaamheid en delen, saamhorigheid en samenwerking’.

‘PANTONE 13-1023 Peach Fuzz laat een frisse benadering van een nieuwe zachtheid zien. Een aantrekkelijke perzikkleurige tint, zacht genesteld tussen roze en oranje, die inspireert tot verbondenheid, een sfeer van kalmte oproept en ons de ruimte biedt om te zijn, te voelen, te genezen en te bloeien. PANTONE 13-1023 Peach Fuzz is net zoveel een idee als een gevoel. Het is een rustige, verfijnde en eigentijdse perzik met diepte, waarvan de zachte lichtheid ingetogen is maar ook indruk maakt en schoonheid brengt in de digitale wereld. Een zuivere perzikkleurige tint met een vintage vibe, poëtisch en romantisch, die het verleden weerspiegelt, maar opnieuw is vormgegeven met een eigentijdse sfeer’, licht Pantone de keuze voor deze kleur toe.

Verkiezing Pantone Color of the Year

Het Pantone Color Institute startte in 1999 met Pantone Color of the Year om designers en kleurliefhebbers over de hele wereld te betrekken bij een gesprek over kleur. ‘We wilden de aandacht vestigen op de relatie tussen cultuur en kleur – om te laten zien hoe wat er in onze mondiale cultuur gebeurt, wordt uitgedrukt en weerspiegeld door de taal van kleur’, legt Laurie Pressman, Vice President van het Pantone Color Institute, uit.

‘Om elk jaar tot de selectie te komen, gaan kleurexperts van het Pantone Color Institute in de hele wereld op zoek naar nieuwe kleurinvloeden. Die kunnen stammen uit de entertainment- en filmindustrie, kunstcollecties, mode, alle gebieden van design, ambitieuze reisbestemmingen, nieuwe levensstijlen, maar ook sociaal-economische omstandigheden. Invloeden kunnen ook voortkomen uit nieuwe technologieën, materialen, texturen en effecten die van invloed zijn op kleur, relevante sociale-mediaplatforms en zelfs opkomende sportevenementen die wereldwijde aandacht trekken.’

‘Alles wat er gedurende het jaar in onze cultuur gebeurt, kan onze Pantone Kleur van het Jaar-selecties beïnvloeden, waarbij iedere bron van jaar tot jaar een ander gewicht heeft, afhankelijk van wat er op dat moment in onze cultuur gebeurt’, aldus Pressman.

Selectieproces

‘Er bestaat een misvatting dat we een stel ‘kleur-influencers’ in een kamer verzamelen en met de beslissing naar voren komen’, zegt Pressman. ‘Omdat veel van onze Pantone Color Institute-teamleden hun eigen ontwerpstudio's bezitten, bijdragen aan belangrijke invloedrijke mondiale trendvoorspellingen, samenwerken met klanten die kleurkeuzes voorschrijven voor de visuele identiteit van merken of producten, en zelfs lessen over kleur geven, zijn hun dagelijkse gesprekken geworteld in kleur en ontwerp, inclusief materiaal- en oppervlakteafwerking.

Als gevolg hiervan vinden gesprekken over de Pantone Kleur van het Jaar-selectie niet plaats in één geïsoleerde bijeenkomst in een specifieke tijd van het jaar. Het is één lang, voortdurend vloeiend gesprek tussen een groep op kleur afgestemde mensen. Onze teamleden van het Pantone Color Institute hebben een breed scala aan ontwerp-, culturele en geografische achtergronden. De gemeenschappelijkheid die hen samenbrengt is hun expertise op het gebied van kleur en design, en hun vermogen om de wereld door de lens van kleur te zien. Daarom vergelijk ik ze met kleurenantropologen. Ze hebben het intuïtieve vermogen om alles wat er in de wereld gebeurt met elkaar te verbinden en dit in de taal van kleur te vertalen.

Wat mij vooral fascineert aan het Pantone Kleur van het Jaar-selectieproces is dat, hoewel onze leden van het Pantone Color Institute op verschillende locaties wonen en betrokken zijn bij verschillende ontwerpgebieden, we altijd tot overeenstemming kunnen komen.’

Bron en afbeelding: Pantone


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters