Abonneren  Inloggen

Graphic Matters viert de herwaardering van print met een koppermaandagprent

30 januari 2024

Sinds de 15e eeuw is Koppermaandag een feestdag voor drukkers. Op de eerste maandag na Driekoningen overhandigden leerlingdrukkers een proeve van vakbekwaamheid aan de meesterdrukkers. Later werden koppermaandagprenten aan relaties geschonken. Door de komst van kerst- en nieuwjaarskaarten ging het ritueel in de loop van de 20e eeuw verloren.

Sinds 2023 houdt Graphic Matters samen met NPN Drukkers deze eeuwenoude traditie in leven. Graphic Matters gelooft in de kracht van drukwerk en het belang ervan ten tijde van steeds verdere digitalisering van het grafisch vakgebied. De organisatie geeft talentvolle ontwerpers de vrijheid om te experimenteren met druktechnieken en papiersoorten. Dit jaar nodigden zij het Bredase illustratie-duo Rob en Robin uit om een uniek koppermaandagdrukwerk te ontwerpen. Hun onderzoekende aanpak, waarbij ze experiment niet uit de weg gaan, zorgt ervoor dat deze jonge meesters voortdurend vernieuwend en origineel blijven.

Rob en Robin

Rob en Robin is een illustratie-studio opgericht in 2018 door studiegenoten Rob van den Belt en Robin van Gurp. In hun praktijk houden ze zich bezig met het maken van illustratiesen animaties, waarbij complexe thema’s vereenvoudigd worden tot heldere tekeningen. Vanuit hun studio in Breda werken ze onder andere voor opdrachtgevers als The New York Times, The Economist, The Wall Street Journal en Die Zeit. Het is dezelfde plek waar experiment centraal staat en ze zichzelf keer op keer opnieuw uitvinden.

Rob en Robin (Foto door Rob Lipsius)

Rob en Robin omschrijven zichzelf niet als klassieke illustratoren, hun werkwijze wijkt daarvoor te veel af van de standaard. Zo werken ze bijvoorbeeld altijd samen aan dezelfde tekening. Nee, niet met twee handen om één pen. Hoe dat proces in zijn werk gaat? Het onderwerp van de opdracht dient als uitgangspunt. Beiden gaan aan de slag met digitaal schetsen. Er is geen brainstorm, er zijn nog nooit memo’s op de muur geplakt en er wordt bijna niet gepraat.

Verder hebben de vrienden het wel heel gezellig hoor. Rob bekijkt de schetsen van Robin en vice versa, waarbij ieder de stappen van de ander zorgvuldig controleert. Doordat ideeën uit beide schetsen samenkomen ontstaat er een concept. De basis van hun illustraties is altijd hetzelfde: denken vanuit een object dat vervreemd wordt. Het moet iets zijn dat niemand ooit eerder zag, wat zorgt voor een hoog gehalte aan originaliteit. Deze ‘absurde maar begrijpbare tekeningen’ prikkelen de kijker en spelen met alledaagse objecten. De illustratie bevat precies voldoende details om de boodschap over te brengen. Geen ‘hahaha-factor’ maar een slimme ‘ha!’.

Unieke illustraties

Speciaal voor Koppermaandag 2024 maakten Rob en Robin vier unieke illustraties. De serie komt voort uit een onderzoek naar het toekennen van touwachtige eigenschappen aan solide vormen. Door gebruik van 3D-software speelt het duo met zwaartekracht en de fysieke reactie van objecten ten opzichte van elkaar. De absurdistische illustraties die hieruit volgen zijn situaties die tot ieders verbeelding spreken.

‘Drukwerk is onuitwisbaar. Het dwingt je om iets definitiefs te maken.’ - Rob en Robin

Waar de herkenbare illustraties van Rob en Robin doorgaans digitaal worden toegepast, was het een uitdaging om de felle kleuren en diepe zwarte lijnen van het scherm naar drukwerk te vertalen. Dit koppermaandagdrukwerk viert niet alleen de herwaardering van print, maar ook het artistieke onderzoek waarmee ontwerpers hun praktijk doorlopend voorzien van nieuwe impulsen.

‘In ons illustratie-universum omringen we onszelf met tal van objecten. Met deze levenloze voorwerpen zoeken we naar vervormingen, aanpassingen en nieuwe gedragingen om uiteindelijk uit te komen bij een origineel concept. In dit koppermaandagdrukwerk presenteren we een serie van drie objecten die zijn voortgekomen uit een studie naar de simulatie van touw in 3D-software. Met behulp van deze software hebben we onderzocht wat er gebeurt als we letterlijk de touwtjes loslaten. Op zoek naar nieuwe technieken, verrassende associaties en een beetje chaos te midden van al die strakke lijnen’, aldus de ontwerpers.

Graphic Matters

Graphic Matters maakt het werk van visueel eigenzinnige, maatschappelijk betrokken en kritische ontwerpers zichtbaar. Ze zijn gefascineerd door de invloed van grafisch ontwerp op de cultuur. Ze tonen door ontwerpers zelf geïnitieerde projecten die blijk geven van een unieke praktijken visie op het vak. Door ontwerpers en jongeren bewust te maken van de impact van visuele communicatie, draagt Graphic Matters bij aan visuele geletterdheid in de samenleving.

De koppermaandagprint is te bestellen in de webshop van Graphic Matters.

Bron: Graphic Matters, foto’s door Rob Lipsius


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief