Abonneren  Inloggen

EDP Awards voor Benny Landa, Sign Again en Dataline

30 mei 2024

Gisteren werden op Drupa 2024 de winnaars van de EDP Awards bekendgemaakt. De jaarlijkse wedstrijd, georganiseerd door de European Digital Press (EDP) Association, beloont de beste digitale technologieën in verschillende categorieën van digitaal printen, publiceren en converteren. Voor het eerst werd er een Lifetime Achievement Award uitgereikt, die Benny Landa in ontvangst mocht nemen. Het Nederlandse Sign Again won de award voor Best Rigid Material. Het Belgische Dataline kreeg voor het zesde achtereenvolgende jaar een EDP Award, dit keer voor Best MIS/ERP Solution.

De inzendingen worden beoordeeld door een panel van onafhankelijke experts, waaronder onafhankelijke consultants, redacteuren, ingenieurs en andere professionals in de grafische industrie die apparatuur en softwareoplossingen beoordelen. De jury waardeert innovaties die de productiviteit, kwaliteit en bruikbaarheid verbeteren en de impact op het milieu en de productiekosten verminderen.

De categorieën zijn opgedeeld in Software, Large & Wide Format Printing, Commercial Printing, Packaging Printing, Speciality Printing, Finishing & Embellishment Solutions, Automation & Quality Control, Inks & Substrates. In die laatste categorie valt Rigid materials, waarvoor Sign Again van Probo de award won. Tjalling Werkman (Productontwikkelaar) en Jordy Silva de Jong (Brand Builder bij Probo), namen de EDP Award in ontvangst.

Tjalling Werkman (midden) en Jordy Silva de Jong (rechts) nemen de EDP award voor Sign Again in ontvangst. Foto door Herman Hartman.

Sign Again

‘Vier jaar geleden voorzag onze hoofd duurzaamheid en innovatie Tjalling dat printprofessionals uitdagingen zouden krijgen omtrent duurzaamheid in hun printoplossingen’, zegt Silva de Jong. ‘Met deze intrinsieke motivatie startte hij thuis een experiment om met stukjes gebruikte banner (spandoek) nieuw plaatmateriaal te maken. Dit resulteerde in Sign Again, het allereerste 100% gerecyclede plaatmateriaal in onze industrie, gemaakt van gebruikte banners en snijafval. 100% gerecycled en 100% recyclebaar. Dat is nu beloond met de prestigieuze EDP awards, gekozen door de internationale vakmedia van onze industrie.’

Dataline

‘Dataline Solutions wordt voor de zesde keer op rij erkend met een EDP Award!’ reageert het bedrijf op LinkedIn. ‘Onze nieuwste applicatie, de MultiPress AI Assistant, ontving de prestigieuze award voor de beste print MIS-oplossing van 2024. Deze EDP Award is geen geringe prestatie: de EDP-jury bestaat uit onafhankelijke experts van de twintig toonaangevende vakbladen van Europa, waaronder consultants, redacteuren, ingenieurs en andere professionals uit de grafische industrie. Zij beoordelen vakkundig apparatuur en softwareoplossingen die het verschil maken op het gebied van productiviteit, kwaliteit en bruikbaarheid.’ Dirk Deroo, CEO van Dataline, is trots op zijn team: ‘Ik ben dankbaar voor de toewijding van ons innovatieve team en de erkenning door de industrie van onze inzet om grenzen te verleggen. Mijn team heeft fantastisch werk geleverd.’

Dataline neemt de EDP Award in ontvangst (Foto: Dataline/EDP Awards)

Benny Landa

Benny Landa werd in 1946 geboren in Polen en emigreerde later met zijn familie naar Canada. Zijn vader ontwikkelde een unieke camera die het beeld rechtstreeks op fotografisch papier kon vastleggen, zonder dat er een film nodig was. Deze aanpak werd later door Landa geïntroduceerd als een essentieel element bij digitaal printen. Door zijn vader op jonge leeftijd te helpen, ontwikkelde Landa kort daarna zijn eerste uitvinding: een mixer voor fotografische chemicaliën met behulp van rubberen buizen en een elektromotor van een oude grammofoon.

Landa is medeoprichter van Imtec en oprichter van Indigo Digital Press (in 2002 overgenomen door HP) en The Landa Group. In 1993 introduceerde hij 's werelds eerste digitale kleurendrukpers. Negen jaar later richtte hij zijn nieuwe bedrijf Landa op. Landa en zijn team experimenteerden met de ongebruikelijke eigenschappen van nanodeeltjes en brachten ‘Nanography’ voort, een nieuwe categorie van digitaal printen, die ze onthulden op drupa 2012. Het bedrijf is op Drupa te vinden in hal 9.

‘Met de Lifetime Achievement Award willen de jury en EDP één van de belangrijkste figuren in de moderne grafische industrie eren’, zo werd de winnaar geïntroduceerd. ‘Hij was en is nog steeds een visionair achter de baanbrekende indigodruk. Hij herdefinieerde het industriële landschap met nano-pigment-inkt en precisie-engineering. Landa’s innovaties verleggen conventionele grenzen en demonstreren het transformerende potentieel van technologie.’

In zijn toespraak deelde Benny Landa de eer met zijn team: ‘Mijn naam staat op de deur, maar dit is geen eer die ik alleen kan aanvaarden.’ Hij prees alle toegewijde professionals die deel uitmaakten en nog steeds deel uitmaken van zijn reis, inclusief de mensen van Landa Digital Printing.

De winnaars van de EDP Awards 2024 (Foto: EDP Awards)

Een overzicht van alle winnaars:

Software

 • Best Layout, Design and Editing Software: Durst | Durst Smart Editor
 • Best Color Management: ColorLogic | ColorAnt, CoPrA, ZePrA
 • Best MIS/ERP Solution: Dataline | MultiPress AI Assistant
 • Best Automation Solution: HP | HP PrintOS Suite
 • Best Web-to-Print Solution: HP | HP Designer & E-Commerce

Print (Large and Wide Format Printing)

 • Best Roll-to-Roll Printer < 170 cm: Mimaki | UJV100-160Plus
 • Best Roll-to-Roll Printer > 350 cm: HP | HP Latex 2700W
 • Best Flatbed/Hybrid Printer < 150 qm/h: Agfa | Anapurna Ciervo H3200
 • Best Textile Printer Direct to Transfer: Mimaki | TXF Series
 • Best Object Printer: Mutoh | XpertJet 1462UF

Print (Commercial Printing)

 • Best Cutsheet Printer B2: HP | HP Indigo 18K Digital Press
 • Best Webfed Printer < 550 mm web width: HP | PageWide Advantage 2200

Packaging Solutions

 • Best Label Printer > 50 m/min: HP | HP Indigo V12 Digital Press
 • Best Flexible Packaging Solution: Fujifilm | Jet Press FP 790
 • Best Folding Carton Solution: Agfa | Agfa Speedset Orca 1060
 • Best Corrugated Boards Solution: Kento | Kento Hybrid Press
 • Best Special Printing Solution: Fujifilm | Printbars 42K and 46UV

Finishing and Embellishment

 • Best Wide Format Cutting Solution: Kongsberg PCS | Kongsberg Ultimate
 • Best Digital Embellishment Packaging: MGI | JetVarnish 3D Web 400
 • Best Digital Embellishment Wide Format: Fotoba | XLA 320

Automation & Quality Control

 • Best Robotics for Commercial Production: MoviĜo | Ŝharko5

Consumables (Inks, Toners, and Substrates)

 • Best Rigid Material: Sign Again | Sign Again
 • Best Specialty: Vivid | Velo Taper

Een volledig rapport is te vinden op de website van EDP Awards.

Foto boven: Benny Landa kreeg de EDP Lifetime Achievement Award (Foto: EDP Awards)

Laatste update van dit artikel: 31 mei


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief